Please enable JS

Tunnelsprengning ferdig før plan på Åsland

10 feb 2016

Arbeidet med å sprenge ut og bygge tunnelsystemet for Follobanen 100 meter under bakken ved Grønliåsen ved Åsland, har gått raskere enn planlagt. Mesteparten av sprengningsarbeidet er nå ferdigstilt, tre måneder før opprinnelig plan.

Det er sammenslutningen Acciona Ghella Joint Venture (AGJV) som skal bygge 18,5 km av tunnelen på Follobanen mellom Oslo og Ski ved hjelp av fire tunnelboremaskiner (TBM). Den 20 km lange tunnelen blir Nordens lengste jernbanetunnel når Follobanen står ferdig i slutten av 2021. Arbeidet utføres på oppdrag fra Jernbaneverket. Nå er tunnelsystemet hvor materiale og arbeidstakere fraktes inn og ut ferdigstilt. Selve boringen av den lange jernbanetunnelen begynner for fullt til høsten når tunnelboremaskinene (TBMene) kommer.

Arbeidet med å lage den 2,7 km lange rømningstunnelen vil imidlertid fortsette rundt ett år fremover. For øvrig blir det nå gjort forberedende arbeid i tunnelsystemet før montering av TBMene kan starte.

Det er AF Gruppen, på oppdrag fra AGJV, som utfører sprenge- og borearbeidet på Åsland. AFs arbeider omfatter bygging av logistikktunneler og monteringshaller i fjellet og er en del av AGJVs forberedende arbeider.

-AF Gruppen har gjort en god jobb med å klargjøre og tilrettelegge arbeidet for TBMene. Vi har opplevd en konstruktiv dialog hele veien, og samarbeidet med både AF Gruppen og Jernbaneverket fungerer veldig bra. Det er en betryggende å vite at vi nå er ferdige med de innledende arbeidene på Åsland noen måneder før den opprinnelige tidsplanen, sier prosjektdirektør Fernando Vara i AGJV.

-Vi har gjennom et godt samarbeid med AGJV og dyktige medarbeidere fått til en god og effektiv produksjon som har sikret leveranse før avtalt tidsplan, sier konserndirektør Anlegg, Arild Moe i AF Gruppen.

Arbeidet med å lage den 2,7 km lange rømningstunnelen vil pågå fremover og sprengingsområdet vil flytte seg i takt med fremdriften nordover fra tunnelsystemet under Grønliåsen mot Ljabru.

Kontaktpersoner:
Line Fredriksen, Community and Stakeholder manager, AGJV, tlf 913 62 254,
mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Wibecke Brusdal, kommunikasjonsdirektør, AF Gruppen, 930 93 150,
mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.